joi, 19 mai 2011

Funeriu: Va mai dura o generaţie până când diplomele româneşti vor fi la standarde comparabile cu cele occidentale

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, la Special adevarul.ro, că procesul de clasificare a universităţilor nu le va favoriza pe cele de stat în defavoarea celor private, că după această clasificare urmează o ierarhizare a programelor de studii, dar că va mai dura cel puţin o generaţie până când diplomele româneşti vor ajunge la standarde comparabile cu cele occidentale şi valoarea lor va conta pe piaţa muncii europene.
"Problemele sunt cinstea şi resursele umane. Criteriile şi oamenii care vor popula universităţile de aici înainte vor defini viteza de aliniere la standardele internaţionale", a explicat Daniel Funeriu în cadrul discuţiei moderată de Carmen Constantin.

Întrebat dacă această clasificare va stopa celebrele fabrici de diplome, Daniel Funeriu a precizat că după această evaluare statul nu va mai finanţa respectivele universităţi, dar nu în urma acestui proces vor putea fi închise, ci "în urma evaluărilor programelor de studiu".

"Singurul lucru care mă interesează este calitatea nu forma de capital. Discuţia este asupra formei de organizare a procesului de învăţământ. Trebuie să ne debarasăm de ideea că universităţile private sunt proaste şi cele de stat sunt bune şi să mergem pe calitate", a adăugat ministrul de resort. El a recunoscut că în continuare se fac presiuni, chiar şi la nivel parlamentar pentru ca unele universităţi private să beneficieze de anumite avantaje.

"Facem curăţenie în sistemul de învăţământ superior", a subliniat Daniel Funeriu.

Ministrul Educaţiei a precizat că universităţile din România vor fi clasificate, până în luna iulie, pe tipuri de programe de studiu: licenţă, master sau doctorat, iar evaluarea se face cu sprijinul Asociaţiei Europeane a Universităţilor. El a adăugat că perioada de colectare a datelor se va încheia până în data de 23 mai.

"Majoritatea rectorilor sprijină acet demers, dar există şi o conspiraţie a mediocrităţii care doreşte să nu se facă această evaluare", a mărturisit Funeriu, dar şi-a exprimat convingerea că niciun rector nu va îndrăzni să se împotrivească acestui proces.

El şi-a exprimat încrederea că informaţiile pe care le primeşte din teritoriu sunt corecte, în primul rând pentru că pedepsele sunt foarte drastice dacă nu sunt incorecte, se consideră fals în acte, iar în al doilea rând că transparenţa procesului permite orciu verificarea veridicitaţii informaţiilor.

Daniel Funeriu a subliniat că o ierahizarea a universităţilor nu este fezabilă, deoarece nu se pot compara univesităţile de arte cu cele tehnice, ar fi ca şi când ai compara merele cu perele, dar o clasificare este utilă.

"Nu vom mai organiza doctorate în univesităţi care nu au competenţa de a organiza studii la un nivel atât de ridicat", a spus ministrul Educaţiei.

Daniel Funeriu a mai precizat că după clasificarea universităţilor, în următoarea perioadă, tot împreună cu experţii internaţionali, se va face o ierarhizare a programelor de studii care să perimită o clasificare pe criterii de performanţă.

"Procesul pentru ierarhizarea programelor de studiu este unul de durată, până în 2013-2014" a spus ministrul Educaţiei. El a atras atenţia că va fi un efort continuu, deoarece universităţile vor avea posibilitatea de a-şi îmbunătăţii performanţele.
"Unul dintre criterii este numărul de programe de cercetare desfăşurate în străinătate sau numărul de profesori care predau la universităţile din străinătate", a mai spus Funeriu. 
"Pe scurt, vom opri furatul propriei noastre căciuli. De exemplu profesori titulari care erau raportaţi la mai multe programe de studiu. În România numărul profesorilor universitaţi este la fel de mare ca cel al conferenţiarilor. Este ca si cum, într-o armată, numărul generelalilor ar fi la fel de mare cu cel al soldaţilor", a subliniat ministrul Educaţiei. El a dat exemplul Germaniei unde raportul este de unul la trei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu