12 proiectile au fost găsite în pământul peste care un colonel în rezervă îşi construieşte o casă micuţă de vacanţă, în curtea soacrei ... Colonelul ar fi putut deveni ultima victimă a celui de-Al Doilea Război Mondial, deşi, când războiul s-a încheiat, el nici nu se născuse.
Comuna Rebricea a fost aşezată de cartografi în judeţul Vaslui, deşi ar fi putut foarte bine să fie inclusă în circumscripţia Iaşiului. Creionul care desenează linia punctată a graniţelor a executat brusc o mişcare strâmbă, iar Rebricea a fost expulzată din Iaşi. Deşi fermoarul hotarelor a fost trasat în felul acesta, nimeni n-a putut să mute pământul din loc. Un rebricean face 35 de km până la Vaslui şi tot 35 de km până la Iaşi. Când iese din casă, aproape nici nu se poate hotărî încotro s-o ia ca să meargă la oraş.
O recoltă generoasă
Miercuri după-amiază, la primăria din Rebricea absentau toţi şefii comunei: primarul, viceprimarul şi secretarul. Fiecare avea programul lui. Era o zi ca toate celelalte. În ciuda aparentei normalităţi a după-amiezii, în curtea unei case învecinate cu primăria se petrecea un lucru neobişnuit: se extrăgea cea mai bogată recoltă de muniţie de război pe care judeţul Vaslui a dat-o la iveală în acest an. Aşa spune Ciprian Silav, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Vaslui, despre cele 12 proiectile găsite în curtea lui "Radu M.", după cum laconismul administrativ l-a obligat să-şi formuleze comunicatul de presă. Bombele au stat ascunse vreme de 60 de ani sub casa soacrei lui Radu M., iar sub numele de Radu M. cei de la ISU l-au ascuns de fapt pe Radu Mocanu, militar, colonel în rezervă.
"O căsuţă de vacanţă"
Dacă proiectilele ar fi sărit în aer, colonelul ar fi fost ultima victimă a celui de-Al Doilea Război Mondial, deşi, când războiul s-a încheiat, el nici măcar nu se născuse. "Are în jur de 50 de ani şi e la pensie", îl descriu câţiva funcţionari ai Primăriei. Primarul Valerică Radu i-a transmis colonelului că e căutat de mass-media, să dea declaraţii despre întâlnirea sa din timpul pensiei cu pericolele războiului, însă militarul a refuzat oferta.
"Sunt proiectile de aruncător, de 82 de milimetri, datând din cel de-Al Doilea Război Mondial. Nu ştim la ce fel de armă erau folosite. Mai mult nu vă putem spune", se opreşte Ciprian Silav din comunicare. Valerică Radu zice că Radu Mocanu a dat peste cele 12 bombe când săpa şanţul conductelor de apă. Casa pe care a început să o construiască în curtea soacrei sale defuncte – Elena Dărăşeanu - e în curs de finalizare şi trebuie racordată la utilităţi. "E o căsuţă de vacanţă", spune viceprimarul Zaharia Petrea. Secretarul Camelia Dârlă adaugă: "Se vede pe geamul primăriei. Noi suntem la marginea satului, iar casa e între margine şi centru".
Au fost bombe şi-n Tufeşti
Secretarul n-a fost miercuri la serviciu, a aflat despre evenimentul ieşirii la suprafaţă a bombelor abia în ziua următoare. Viceprimarul a avut treabă la asfaltarea unui tronson de drum aflat la 10 km depărtare, iar primarul a fost ocupat cu dusul unor dosare ale crescătorilor de vite la APIA Vaslui. S-au pus la curent cu situaţia celor 12 proiectile care şuieraseră pe lângă "urechile comunei" discutând cu angajaţii primăriei sau din convorbiri din Poliţia.
"Linia frontului din Moldova a trecut şi prin Rebricea. De la bătrânii satului ştiu că, în timpul colectivizării aici s-au găsit multe obuze. Sunt primar de şapte ani, iar în mandatul meu n-am mai prins decât un proiectil, găsit în Tufeştii de Jos", spune Valerică Radu. Au mai fost şi altele, îşi aminteşte apoi primarul: unul la Rateşul-Cuzei, şi-alte câteva în curtea unui consătean Nicu Doru.
Îi vor detona când se vor mai aduna
Purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Ciprian Silav, explică felul în care vor fi detonaţi cei 12 explozibili: vor fi strânşi într-un depozit şi, alături de multe alte mine scoase de sub pământ, vor fi aruncaţi în aer cu o bubuitură exemplară. Nu acum. Ci abia atunci când se vor aduna prea mulţi. O detunătură de acest fel se practică o dată la câteva luni, după un program bine gândit.
La o competiţie regională a proiectilelor găsite în pământ, Vasluiul ar ieşi codaş, chiar și cu neașteptata contribuție a comunei Rebricea. Vecinii din Iaşi ar fi cap de ierarhie. Ciprian Silav: "Pe o scară de la 1 la 10, noi suntem pe la 3 din punctul ăsta de vedere. Nu ne putem compara cu domnii de la Iaşi, unde sunt multe astfel de cazuri".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu