joi, 19 mai 2011

Băsescu vrea împărţirea României pe regiuni până în 2012. Cum ar arăta harta ţării conform proiectului UDMR

Desfiinţarea judeţelor şi împărţirea administrativă a României pe regiuni revine în discursul lui Traian Băsescu, şeful statului anunţând că va demara discuţiile cu partidele politice, astfel încât teritoriul să fie restructurat până în anul 2012
Desfiinţarea judeţelor şi împărţirea administrativă a României pe regiuni revin în discursul lui Traian Băsescu, şeful statului anunţând că va demara discuţiile cu partidele politice, astfel încât teritoriul să fie restructurat până în anul 2012. "Ţara, aşa cum este organizată, nu poate stimula dezvoltarea. Avem decizii pe suprafeţe mult prea mici, mă refer la judeţe, şi avem decizii extrem de greu de negociat. Interesul unui judeţ ca un drum să fie de la sud la nord, iar judeţul următor vrea unul de la est, la vest, că pe acolo, pe Valea Trotuşului, sunt primarii lui. Va trebui să reorganizăm administrativ ţara pentru a permite investiţiilor să se deruleze" ,a precizat Băsescu, joi, la o întâlnire pe teme economice, subliniind că măsura este necesară în ciuda faptului că nu va fi acceptată prea uşor de populaţie.


Declaraţiile preşedintelui vin în contextul în care un proiect de lege referitor la împărţirea ţării în 16 regiuni se află deja în dezbaterea Parlamentului. Iniţiativa, aparţinând grupului UDMR, a fost deja aprobată de Senat, prin adoptare tacită, aflându-se de trei luni în atenţia deputaţilor.
Cel mai sensibil punct al iniţiativei este cel care priveşte reunirea judeţelor Mureş, Harghita şi Covasna într-o singură regiune, care ar reconstitui în linii mari regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc. Transilvania ar include, în total, şase regiuni: Arad-Caraş Severin-Timişoara, Bihor-Sălaj-Satu Mare, Hunedoara-Alba, Sibiu-Braşov, Maramureş-Cluj-Bistriţa Năsăud şi Harghita-Covana-Mureş.
Moldova ar fi structurată în trei regiuni, ştergându-se din punct de vedere administrativ delimitarea istoică cu Muntenia: Suceava-Botoşani, Iaşi-Neamţ-Bacău-Vaslui, Brăila- Galaţi-Vrancea-Buzău.
Alte şapte regiuni ar urma să prindă contur în urma reorganizării judeţelor din sudul ţării: Dolj-Mehedinţi-Olt, Gorj-Vâlcea, Argeş-Dâmboviţa-Prahova, Giurgiu-Teleorman, Călăraşi-Ialomiţa, Constanţa-Tulcea şi Bucureşti.





La mai bine de trei luni de când a trecut de pe masa senatorilor pe cea a deputaţilor, proiectul semnat de către toţi parlamentarii UDMR se află în stand-by, aşteptând intrarea pe ordinea de zi a Comisiei de administraţie.

"Noi am gândit aceste regiuni statistice care trebuie redesenate. Insistăm pe varianta depusă de noi. Susţinem în continuare că Mureş, Harghita şi Covasna ar trebui să fie o regiune, dar subliniez că nu este vorba de o împărţire în funcţie de componenta etnică, ci în primul rând tradiţii şi de zona geografică, aşa cum, de exemplu, avem zona Făgăraşului", a precizat pentru gandul liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras-Levente, adăugând că ţinta iniţiativei coincide ca termen cu cea a preşedintelui Băsescu: "Deocamdată, din februarie până acum, acest subiect nu a fost o temă în discuţie în coaliţie, dar se vor mai duce tratative. Până în 2012 proiectul trebuie adoptat, iar Parlamentul este cel care va decide prin vot".

Bombele de la Rebricea: Al Doilea Război Mondial putea reîncepe

12 proiectile au fost găsite în pământul peste care un colonel în rezervă îşi construieşte o casă micuţă de vacanţă, în curtea soacrei ... Colonelul ar fi putut deveni ultima victimă a celui de-Al Doilea Război Mondial, deşi, când războiul s-a încheiat, el nici nu se născuse.

Comuna Rebricea a fost aşezată de cartografi în judeţul Vaslui, deşi ar fi putut foarte bine să fie inclusă în circumscripţia Iaşiului. Creionul care desenează linia punctată a graniţelor a executat brusc o mişcare strâmbă, iar Rebricea a fost expulzată din Iaşi. Deşi fermoarul hotarelor a fost trasat în felul acesta, nimeni n-a putut să mute pământul din loc. Un rebricean face 35 de km până la Vaslui şi tot 35 de km până la Iaşi. Când iese din casă, aproape nici nu se poate hotărî încotro s-o ia ca să meargă la oraş.

O recoltă generoasă
Miercuri după-amiază, la primăria din Rebricea absentau toţi şefii comunei: primarul, viceprimarul şi secretarul. Fiecare avea programul lui. Era o zi ca toate celelalte. În ciuda aparentei normalităţi a după-amiezii, în curtea unei case învecinate cu primăria se petrecea un lucru neobişnuit: se extrăgea cea mai bogată recoltă de muniţie de război pe care judeţul Vaslui a dat-o la iveală în acest an. Aşa spune Ciprian Silav, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Vaslui, despre cele 12 proiectile găsite în curtea lui "Radu M.", după cum laconismul administrativ l-a obligat să-şi formuleze comunicatul de presă. Bombele au stat ascunse vreme de 60 de ani sub casa soacrei lui Radu M., iar sub numele de Radu M. cei de la ISU l-au ascuns de fapt pe Radu Mocanu, militar, colonel în rezervă.

"O căsuţă de vacanţă"

Dacă proiectilele ar fi sărit în aer, colonelul ar fi fost ultima victimă a celui de-Al Doilea Război Mondial, deşi, când războiul s-a încheiat, el nici măcar nu se născuse. "Are în jur de 50 de ani şi e la pensie", îl descriu câţiva funcţionari ai Primăriei. Primarul Valerică Radu i-a transmis colonelului că e căutat de mass-media, să dea declaraţii despre întâlnirea sa din timpul pensiei cu pericolele războiului, însă militarul a refuzat oferta.

"Sunt proiectile de aruncător, de 82 de milimetri, datând din cel de-Al Doilea Război Mondial. Nu ştim la ce fel de armă erau folosite. Mai mult nu vă putem spune", se opreşte Ciprian Silav din comunicare. Valerică Radu zice că Radu Mocanu a dat peste cele 12 bombe când săpa şanţul conductelor de apă. Casa pe care a început să o construiască în curtea soacrei sale defuncte – Elena Dărăşeanu - e în curs de finalizare şi trebuie racordată la utilităţi. "E o căsuţă de vacanţă", spune viceprimarul Zaharia Petrea. Secretarul Camelia Dârlă adaugă: "Se vede pe geamul primăriei. Noi suntem la marginea satului, iar casa e între margine şi centru".

Au fost bombe şi-n Tufeşti
Secretarul n-a fost miercuri la serviciu, a aflat despre evenimentul ieşirii la suprafaţă a bombelor abia în ziua următoare. Viceprimarul a avut treabă la asfaltarea unui tronson de drum aflat la 10 km depărtare, iar primarul a fost ocupat cu dusul unor dosare ale crescătorilor de vite la APIA Vaslui. S-au pus la curent cu situaţia celor 12 proiectile care şuieraseră pe lângă "urechile comunei" discutând cu angajaţii primăriei sau din convorbiri din Poliţia.

"Linia frontului din Moldova a trecut şi prin Rebricea. De la bătrânii satului ştiu că, în timpul colectivizării aici s-au găsit multe obuze. Sunt primar de şapte ani, iar în mandatul meu n-am mai prins decât un proiectil, găsit în Tufeştii de Jos", spune Valerică Radu. Au mai fost şi altele, îşi aminteşte apoi primarul: unul la Rateşul-Cuzei, şi-alte câteva în curtea unui consătean Nicu Doru.

Îi vor detona când se vor mai aduna
Purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Ciprian Silav, explică felul în care vor fi detonaţi cei 12 explozibili: vor fi strânşi într-un depozit şi, alături de multe alte mine scoase de sub pământ, vor fi aruncaţi în aer cu o bubuitură exemplară. Nu acum. Ci abia atunci când se vor aduna prea mulţi. O detunătură de acest fel se practică o dată la câteva luni, după un program bine gândit.

La o competiţie regională a proiectilelor găsite în pământ, Vasluiul ar ieşi codaş, chiar și cu neașteptata contribuție a comunei Rebricea. Vecinii din Iaşi ar fi cap de ierarhie. Ciprian Silav: "Pe o scară de la 1 la 10, noi suntem pe la 3 din punctul ăsta de vedere. Nu ne putem compara cu domnii de la Iaşi, unde sunt multe astfel de cazuri".

"Terminator junior", ţinut secret 13 ani

Arnold Schwarzenegger a ştiut tot timpul despre existenţa copilului nelegitim făcut cu menajera. Mărturisirea adevărului a dus la divorţ.
Identitarea angajatei cu care Arnold Schwarzenegger, fostul guvernator al Californiei, a făcut un copil nelegitim acum 14 ani a fost dezvăluită de TMZ, divizie de showbiz a AOL News.

Mildred Baena, acum în vârstă de 50 de ani, a povestit că a rămas însărcinată pe când lucra ca menajeră în reşedinţa familiei guvernatorului. Povestea copilului nelegitim, recunoscută de "Terminator" şi motiv principal al divorţului dintre acesta şi Maria Schriver, a apărut luni în The New York Times, care nu a divulgat însă identitatea menajerei. Aceasta a fost "găsită" însă în urma unei investigaţii a jurnaliştilor de la RadarOnline şi Star Magazine, precizează Daily Mail.
Fotografii cu Baena şi copilul nelegitim al lui Schwarzenegger au fost postate pe site-ul TMZ.

Baena scrie pe un site de socializare că este singură şi se află în căutarea unei relaţii serioase. De asemenea, se descrie ca o mamă mândră de fiul ei, mai precizează cotidianul britanic.

Un secret bine păstrat


Baena a rămas însărcinată cu Schwarzenegger cam în acelaşi timp în care soţia acestuia, Maria Schriver, purta sarcina cu ultimul fiu al cuplului, Christopher, care are acum 13 ani.

Cele două femei se vedeau la acea vreme zilnic, Baena venind zilnic la lucru în reşedinţa din Brentwood a guvernatorului, deşi locuia în altă parte.

Schriver a crezut la vremea respectivă că tatăl copilului menajerei era soţul acesteia, de care ulterior femeia a divorţat.

Baena a renunţat la slujba în ianuarie anul acesta, după 20 de ani de muncă în casa fostului guvernator. Despre fiul ei se ştie că a ajuns doar ocazional în reşedinţa soţilor Schwarzenegger, deşi tatăl lui şi-a asumat încă de la început întreţinerea financiară pentru creşterea acestuia.

Potrivit mărturisirilor făcute de Baena în cercul de prieteni, copilul ar fi fructul unor partide de sex neprotejat avute cu guvernatorul în timpul zilei, chiar în reşedinţa acestuia.

Scăpată de griji


Menajera caştiga 1.200 de dolari pe săptămână în casa guvernatorului şi a fost tratată bine de generosul Schwarzenegger după ce acesta a aflat că femeia are un copil cu el, ceea ce s-a întâmplat încă de când băiatul era sugar. Baena trăieşte acum într-o casă cu patru camere şi piscină în curte, situată la câteva ore de Los Angeles, împreună cu băiatul şi cu alţi trei copii. 

CHICAGO. Maria Schriver, susţinută de prietena sa Oprah
FOTO: REUTERS

PERIOADĂ DIFICILĂ

O familie traumatizată de greşelile tatălui


Schwarzenegger i-a mărturisit soţiei despre existenţa acestui copil abia în ianuarie anul acesta, ceea ce a dus la separarea cuplului încercat şi de alte scandaluri sexuale în care a fost implicat fostul guvernator.

"A fost o perioadă dureroasă, care mi-a frânt inima", a declarat Maria Schriver acum două zile. "Ca mamă, grija mea se îndreaptă către copiii mei (cuplul are 4 copii, Katherine, 21 de ani, Christina, 19ani , Patrick, 17 ani, şi Christopher, 13 ani). Cer compasiune şi respectarea intimităţii, pentru că atât eu cât şi copiii mei încercăm să ne reconstruim viaţa şi să ne vindecăm", a declarat Maria Schriver, cea care i-a stat alături lui Arnold 25 de ani.

Cel mai mare dintre băieţi, Patrick, a scris marţi într-un mesaj pe Twitter: "În unele zile te simţi de rahat, în altele îţi vine să laşi totul baltă şi să fii un pic normal, totuşi îmi iubesc familia până la sfârşitul vieţii". El şi-a modificat numele de apariţie online din Schwarzenegger în Patrick Schriver. Katherine a publicat şi ea în aceeaşi zi un mesaj în care spune că "de bună seamă nu este uşor, apreciez dragostea şi sprjinul primit în aceste momente în care încerc să mă vindec şi să merg mai departe în viaţă. Îmi voi iubi familia întotdeauna". REGRETE TÂRZII

"Merit furia prietenilor şi a familiei"


Maria Schriver a mărturisit că s-a simţit "mizerabil" în ultimii ani ai căsniciei, dar nu a vrut să pună capăt mariajului din cauza credinţei sale catolice. Marţi seară ea a apărut pentru prima oară în public la spectacolul de adio al realizatoarei TV Oprah Winfrey.

La rândul său, Arnold Schwarzenegger, 63 de ani, a declarat că "înţelege şi merită sentimentele de furie şi dezamăgire ale prietenilor şi familiei. Nu am nicio scuză şi îmi asum toată responsabilitatea pentru rănile pe care le-am provocat celor dragi. I-am cerut iertare Mariei, copiilor şi familei. Regret din tot sufletul. Cer mass-mediei să îmi respecte soţia şi copiii în această perioadă. Sunt singurul care merită să fie confruntat cu presiunea şi criticile presei.", a declarat "Terminator".

Alimente de evitat cand tinem regim

Lupta cu kilogramele se poate dovedi de multe ori o adevarata corvoada care se poate intinde pe perioade mai mari de timp, daca organismul nu este bine pregatit pentru dieta.
Cu toate acestea, exista cateva modalitatii prin care puteti grabi procesul de slabit, tinand con
t de urmatoarele reguli:
1.Maioneza – este inamicul numarul 1 al dietelor. 10 grame de maioneza contine 61 de calorii. Adaugand cartofii prajiti si un sandwich, cumulezi un total de 200 de calorii la o singura masa.
2.Untul – contine aproximativ 250 de calorii. Chiar daca este minunat pentru micul dejun, cu painea prajita, trebuie sa tii cont de numarul mare de calorii pe care il contine.
3.Uleiul – 10 grame de ulei echivaleaza cu 90 de calorii la o masa. Imagineaza-ti si aduna toate caloriile pe care le contine o masa copioasa compusa din cartofi prajiti in ulei, cu un strop de maioneza si vreo doua trei aripioare prajite langa. Nu e chiar masa recomandata pentru o dieta, nu-i asa?
4.Branza – o bucatica de branza contine 100 de calorii, asa ca fara sandwichuri cu branza, daca esti la regim.
5.Ciocolata – o bucatica de ciocolata nu iti va da dieta peste cap, insa evita shake-urile, ciocolata calda si cremele, daca nu vrei sa depui la loc tot ce ai dat jos pana acum.
6.Zahar – o lingurita de zahar contine 17 calorii…daca bei mai multe cani de cafea pe zi si pui mai multe linguri de zahar, mai adaugi niste calorii la dieta ta.
7.Sucul acidulat – este total nerecomandat in diete. Cand esti la regim, ai voie sa bei numai apa plata si ceaiuri neindulcite.
8.Chips-urile – daca te abtii de la cartofii prajiti si dai iama in chips-uri sa stii ca nu ai rezolvat nimic. La o punga de chipsuri de 100 grame, acumulezi 250 de calorii. Cu cat au mai multe adaosuri si arome, cu atat mai bogate in grasimi si calorii vor fi.
9.Junk food – ma intreb daca mai are rost sa va explic cate calorii si cat de periculoasa este mancarea de tip fast food pentru organismul nostru.
10.Berea – berea ingrasa si umfla burta, asa ca daca vrei sa fii mai supla, renunta la gurita de bere de care iti mai e pofta din cand in cand.

De ce acceptam greu despartirile?

In viata de cuplu exista si momente frumoase si momente mai putin frumoase. Important este sa treci peste ele, fara sa ai un regret si sa suferi. Regretele uneori nu mai au nici un rost si nu pot ajuta cu nimic, cum este in cazul unei despartiri.
Despartirea este cel mai nedorit, neplacut si urat moment, mai ales in conditiile in care nici una din parti nu-si doreste acest lucru, dar cu toa
tea astea apeleaza la el ca fiind cea mai buna solutie pentru moment.
Si acest lucru, trebuie sa recunoastem, le este specific in mod deosebit barbatilor, care nu stiu ce vor, care au probleme in identificarea si exprimarea unor sentimente fata de persoana care pana nu de mult era cel mai bun si frumos lucru care i s-a putut intampla.
Femeilor le este foarte greu sa accepte si sa mearga mai departe, cand nu-si doresc acest lucru. Cum poti accepta ca tot ce a fost frumos s-a terminat, fara un motiv sau fara a primi macar in schimb o explicatie logica?
Dragelor, stiu ca este greu, dar haideti sa fim macar o data in viata rationale si sa gandim cu mintea, nu cu inima: ce putem face? De ce sa ne plangem de mila? De ce sa insistam si sa ne agatam de sperante pe care nimeni nu le ofera? De ce sa nu privim si noi inainte si sa fim puternice?
Stiti cum spune proverbul acela.. “Ce nu ma invinge, ma face mai puternica””… Aceasta este atitudinea cu care trebuie sa mergem in viata. Poate parea un capat de tara..poate nu mai vedeti in momentul acela nici o rezolvare si nici o solutie..insa nu este asa. Pentru orice problema exista o solutie, mai putin pentru probleme grave de sanatate, care nu mai au sanse de videcare sau recuperare.
Cand ai inima franta si esti pusa intr-o astfel de situatie, singurii care iti pot fi aproape neconditionat si care iti vor oferi cele mai sincere sentimente sunt familia si prietenii apropiati. Ia-ti liber si mergi acasa cateva zile. Petrece cat mai mult timp in compania acelor persoane care stii ca te iubesc si iti vor binele.
Incearca sa iti canalizezi gandurile catre tine si ce ai de facut pentru tine. In relatie ai facut destule, iar daca nu a avut cine sa aprecieze aceste lucruri, inseamna ca nu merita nici o lacrima in plus.
Oricat ar fi de greu, invata ca in viata trecem prin bucurii si prin necazuri, prin despartiri si revederi, insa un singur lucru nu trebuie sa il pierzi: increderea in tine si in ceea ce esti cu adevarat!


Feng shui reprezinta acea arta superba, acel sistem al esteticii, pe care chinezii o folosesc pentru atrage sanatatea si prosperitatea in casele lor, folosind legile Cerului ( astromonia ) si legile Pamantului ( geografia ).
In traducere libera, feng shui inseamna vant-apa, insa chinezii i-au valorificat numele si au dat sens acestui sistem, convinsi fiind de faptul ca feng shui ii ajuta in
afaceri, sanatate, cariera, noroc si dragoste.
Conform celor care au studiat indeaproape acest sistem al esteticii si simbolisticii, exista cateva lucruri care daca sunt asezate in locul potrivit, in casa, pot aduce toate acele beneficii mentionate mai sus.
1.Statueta lui Buddha zambind – se spune ca daca tii in casa aceasta statueta alungi gandurile rele si aduci fericire si prosperitate in casa. Este ideal de tinut in dormitor sau in camera in care petreceti cel mai mult timp, aducand sentimentul de securitate si siguranta in sufletele celor care locuiesc in acea casa.
2.Pasarea Phoenix este o pasare mitologica care se spune ca nu moare niciodata. Aduce energie in casa, de aceea ea trebuie pusa in locurile in care nu petreceti foarte mult timp, cum ar fi baia, garajul sau pe hol.
3.Glob de cristal – se spune ca aduce faima si noroc, in special in cariera si afaceri. Trebuie tinut in partea de Nord a casei, pentru a-si putea indeplini rolul.
4.Plante din bambus – se spune ca sunt cele mai norocoase lucruri pe care cineva le poate tine intr-o casa. Tinute in partea de Est a casei, iti vor insenina mereu ziua si iti vor aduce mici bucurii la care nici nu te gandesti.
5.Apa in feng shui reprezinta banii. Verifica daca in casa, instalatia de apa merge perfect si ai grija sa bei intotdeauna multa apa in cursul in zilei. Daca nu remediezi aceste situatii, nu vei avea niciodata spor la bani sau in cariera.
Si inca un lucru extrem de important: daca ai flori in casa, ai grija de ele si uda-le in permanenta, pentru ca asa cum intretii florile, asa va fi si starea ta financiara si sentimentala, totodata.

Atitudinea in afaceri

In cariera si in afaceri, pe langa cunostinte si experienta, este esential sa adopti atitudinea corecta si potrivita pentru a putea face fata cu succes tuturor situatiilor neprevazute.
In afaceri, atitudinea reprezinta acea cheita care deschide usa catre toate posibilitatile si oportunitatile care se ivesc pe parcursul unei negocieri sau a unui contract.
Ca femeie, atitudinea este la
fel de importanta ca hainele sau parfumul pe care il porti, de aceea este bine sa fii cat mai deschisa si receptiva la ceea ce se intampla in jurul tau.
O femeie de afaceri trebuie sa fie intotdeauna sau sa lase impresia ca este sigura pe ea si pe cunostintele ei, chiar si atunci cand greseste.
Atitudinea reprezinta felul in care tu, ca femeie, reusesti sa te comporti si sa atragi lucrurile bune si pozitive din viata ta. Cu cat ai o atitudine mai calma, mai optimista si plina de incredere, cu atat mai mult vei atrage succesul si sansele de partea ta.
Cand ai de negociat o angajare sau un contract profitabil, trebuie sa pleci de la premisa ca il vei obtine si ca vei face tot ce iti sta in putinta pentru asta.
Nu lasa sa se vada stresul si teama pe fata ta, ba din contra, fii zambitoare, adopta o pozitie relaxata si inspira adanc in piept inainte de a da o decizie finala.
Evita limbajul trupului care te poate da de gol, cum ar fi: mainile tinute la piept incrucisate, trecerea mainii prin par, schimbarea brusca a pozitiei si alte astfel de semne care indica faptul ca ai emotii si nu esti stapana pe tine insati.
Tonalitatea vocii, precum si expresia fetei sunt doua aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand avem o intalnire de afaceri. Cu cat suntem mai impunatoare si mai sigure in exprimare, cu atat mai multa incredere si siguranta ii vom exprima interlocutorului.
Atitudinea poate fi exprimata si prin hainele pe care le purtam, de aceea este esential sa ne imbracam conform cerintelor: daca avem o intalnire foarte importanta, trebuie sa acordam multa atentie hainelor pe care le alegem: tinutele office,  discret, manichiura perfecta si pantofii cu toc sunt un must al look-ului business.

Progresul medicinei încurcă socotelile bancherilor




Cercetările specialiştilor din domeniul medical fac ca speranţele de viaţă ale persoanelor în vârstă să crească.
Dacă aceasta poate fi considerată o veste bună pentru pensionari şi pentru omenire, în general, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre băncile care au făcut înţelegeri cu fondurile de pensii şi s-au angajat să plătească o parte din drepturile materiale lunare, în cazul în care beneficiarii trăiesc peste o anumită limită de vârstă. Goldman Sachs şi Deutsche Bank au înfiinţat companii de asigurări care se obligă ca, în schimbul primirii unei părţi din planul de pensii, să plătească acest tip de venituri în cazul în care beneficiarii trăiesc peste o anumită limită de vârstă. La prima vedere, ar părea o afacere profitabilă, dacă luăm în calcul că aceste bănci îşi asigură nişte lichidităţi cu care îşi pot derula afacerile. Din păcate pentru acestea, descoperirile cercetătorilor din domeniul medicinii au făcut şi fac şi în continuare ca speranţele de viaţă, în Marea Britanie de exemplu, să crească anual cu până la trei luni, conform unui studiu realizat de către compania de asigurări Aegon. Ce strategie adoptă băncile în acest caz? Cea mai simplă este aceea a transferării acestui risc către investitorii particulari, cărora să le fie vândute aşa-zisele obligaţiuni de longevitate, făcându-i pe aceştia să aştepte ca asiguratul să-şi dea cât mai curând “duhul”, pentru a-şi putea recupera capitalul şi a face şi un profit! Cele două mari bănci, dar şi Swiss Reinsurance, Morgan Stanley, Credit Swisse Group, sau UBS, caută deja clienţi cărora să le vândă acest tip de instrumente financiare, ceea ce nu va fi, deloc, o sarcină uşoară.

La vânătoare de vouchere pe internet

 

La vânătoare de vouchere pe internet

Românii au descoperit avantajele utilizării cardului la cumpărăturile pe internet sau la plata facturilor la utilităţi.
Anul acesta, românii vor face aproximativ 3,6 milioane de plăţi cu cardul pe internet, faţă de 2,4 milioane de tranzacţii, în 2010, estimează Netopia Sistem. Dintre acestea, circa un sfert vor fi realizate pe site-urile de reduceri. „În acest moment, site-urile de reduceri reprezintă motorul pieţei de plăţi online cu cardul, deoarece aceste platforme înregistrează un ritm de creştere a numărului de tranzacţii de 10% de la o lună la alta”, a declarat, pentru incont.ro, Antonio Eram, CEO Netopia Sistem. În condiţiile în care compania procesează mai mult de 90% din totalul plăţilor online înregistrate pe site-urile de reduceri, în acest an reprezentantul companiei estimează că va intermedia prin serviciul mobilPay peste 750.000 de tranzacţii pe aceste platforme.

 

Vezi ce acte sunt necesare pentru recuperarea taxei de primă înmatriculare

Juriştii spun că poate fi solicitată restituirea taxei de poluare. Vezi mai jos lista completă a actelor de care ai nevoie pentru a-ţi recupera taxa de primă înmatriculare.
- cererea de restituire a taxei;
- copie de pe chitanţa de plată a taxei;
- original şi copie de pe certificatul de înmatriculare al autovehiculului eliberat de Serviciul Înmatriculări din cadrul Instituţiei Prefectului;
- un document din care să rezulte data primei înmatriculări a autovehiculului în străinătate;
- copie de pe cartea de identitate a persoanei;
- declaraţie pe proprie răspundere cu rulajul mediu anual la data înmatriculării în România.
- expertiza tehnică efectuată de RAR privind deprecierea autovehiculului rulat.

Cum să faci milioane din creşterea păstrăvilor!

Cum să faci milioane din creşterea păstrăvilor! 

Cu un plan de afaceri bine pus la punct, o păstrăvărie se poate dezvolta cu uşurinţă în numeroase zone din ţară. În funcţie de configuraţia terenului, costurile pot fi mai mici sau mai mari. Astfel, valoarea investiţiei nu depinde numai de aspectul acesta, ci şi de structura solului sau de distanţa faţă de punctul de aprovizionare cu materiale de construcţie.
Investiţia poate fi redusă atunci când se urmează nişte etape esenţiale gândite tocmai pentru a eficientiza procesul de construire şi pentru a reduce cheltuielile de investiţie în acelaşi timp. Cu toate acestea însă, se pot face nişte estimări care să se apropie de valoarea reală a costurilor iniţiale de investiţie. Astfel, pentru o păstrăvărie care deţine o suprafaţă a luciului de apă de 2.000 mp şi care include o casă de incubaţie, un filtru sanitar, spaţiul de locuit al păstrăvarului, un depozit pentru hrana păstrăvilor şi o magazie pentru diverse materiale, investiţia poate ajunge la aproximativ 1.500.000 lei. La o producţie estimată la 120 de tone anual, profitul net poate ajunge cu uşurinţă la 300.000 lei. Acestea sunt estimările făcute în cazul unei păstrăvării de dimensiuni mai mari, iar această sumă poate fi obţinută mai rapid cu ajutorul proiectelor de obţinere a fondurilor europene. Cei care doresc însă o afacere care să fie începută imediat pot construi cu succes o  păstrăvărie mai mică şi pot obţine un profit semnificativ. În plus, în situaţiile în care structura solului o permite, păstrăvul poate fi crescut în bazine de pământ, nebetonate. Pentru orice afacere de acest fel, este nevoie de o cantitate de informaţii specializate care pot fi obţinute apelând la un profesionist sau printr-o instruire făcută cu ajutorul unui ghid specializat de construire a unei păstrăvării.

 

Yuanul chinezesc va fi noul dolar!

Yuanul chinezesc va fi noul dolar! 

 

Moneda americană îşi va pierde poziţia dominantă din economia globală până în 2025. În acelaşi timp, euro şi yuanul vor ajunge la acelaşi nivel, într-un sistem monetar cu mai multe monede, potrivit estimărilor Băncii Mondiale.
Schimbarea va fi determinată, în principal, de creşterea economiilor emergente, având în vedere că şase astfel de ţări – Brazilia, China, India, Indonezia, Rusia şi Coreea de Sud – reprezintă peste jumătate din creşterea economică globală, în ultimii 14 ani, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, citat de Financial Times. Implicaţiile acestor schimbări sunt majore. Potrivit lui Mansoor Dailami, principalul autor al raportului, vor exista investiţii uriaşe în ţările care sunt motorul creşterii economice. De asemenea, multinaţionalele cunoscute vor înceta să aibă o poziţie dominantă ca în prezent. În plus, sistemul monetar se va dezvolta treptat, doborând dolarul din poziţia de monedă principală pentru rezervele internaţionale. Banca Mondială crede că euro este cel mai „credibil“ rival al dolarului american, cu o condiţie: să treacă de criza datoriilor care afectează, în prezent, mai multe state din zona euro. Despre China, în raport se arată că autorităţile au început deja „internaţionalizarea“ yuanului, prin dezvoltarea unei pieţe offshore şi încurajarea folosirii monedei proprii în tranzacţiile internaţionale. „Un rol mai important pentru yuan ar rezolva problema diferenţei dintre puterea economică enormă a Chinei pe plan mondial şi dependenţa sa de monede străine“, se arată în raport. Cel mai probabil scenariu pentru sistemul monetar internaţional este un sistem multiplu de valute, centrat în jurul dolarului, euro şi yuanului, mai anticipează autorii raportului.
Andrei Ispas

DEZBATERE: Mai avem nevoie de agenţi imobiliari?

Cei 10.000 de agenţi imobiliari care activau în România în perioada de boom al pieței au reuşit să îşi atragă antipatia publică, reproșul principal ce li se aduce fiind că acela că au câștigat sume importante de bani fără prea mult efort. Deși criza i-a secerat pe 7.000 dintre ei, cei care au supraviețuit au încă mult de lucru la capitolul imagine.
Potenţialul financiar al industriei a determinat o serie de bucureşteni, cu pregătiri în varii domenii, să se îndrepte spre profesia de agent imobiliar. În perioada de glorie a pieţei, la 250 de oameni era repartizat un broker imobiliar. Şi acum mai circulă legenda taximetriştilor transformaţi peste noapte în agenţi imobiliari cu maşini de lux la scară. Criza a cernut, în ultimii trei ani, o bună parte din agenţiile de apartament, iar brokerii rămaşi susţin că au supravieţuit doar profesioniştii. Cu toate acestea, cei 3.000 de agenţi care mai activează pe piaţă încă se confruntă cu grave probleme de imagine.

„Imaginea agenţilor imobiliari e negativă în rândul publicului, din cauza nemulţumirilor faţă de activitatea acestora. De cele mai multe ori, sunt asimilaţi ca fiind nişte «băieţi deştepţi» şi nicidecum ca având nişte calităţi“, consideră Ioan Bejan, consultant al Institute for Real Estate, Construction and Housing Viena.
Dacă în 2007/2008 vindeau orice produs imobiliar le cădea în mână, în ultima perioadă s-au întors la vechea dragoste: apartamentele vechi, singurul segment care a întreţinut piaţa în ultimii ani. Prima măsură adoptată de dezvoltatorii de ansambluri rezidenţiale la apariţia crizei a fost crearea propriilor birouri de vânzări, pentru a evita contractarea unor servicii externe.
„Nu cred că ar fi eficient să îi plătesc (pe agenţii imobiliari n.red.), pentru că nu putem controla interesul pe care şi-l dau pentru promovarea proiectului, motiv pentru care ne-am dezvoltat propria noastră echipă de vânzări. Dacă foloseşti serviciile unor agenţi imobiliari, nu ştii dacă fac tot posibilul să vândă“, explică Cristian Tudor, director în cadrul Comnord, dezvoltatorul ansamblului Ten Blocks.
Când au intrat pe piaţă, majoritatea dezvoltatorilor străini au apelat la serviciile unor multinaţionale de genul Colliers International, CB Richard Ellis sau DTZ Echinox. Un pic mai târziu, obligaţi să reducă din costuri, investitorii au fost nevoiţi să renunţe la aceste servicii, iar în 2008 companiile de consultanţă imobiliară fie şi-au închis departamentele rezidenţiale, fie şi-au restrâns activitatea doar pe segmentul locuinţelor de lux.
„Noi putem lucra şi cu agenţii contra unui comision. Dacă vine un agent la noi şi vrea să încheiem un parteneriat, prin care el aduce clienţi, noi suntem bucuroşi, însă 99,99% din apartamentele vândute în Cosmopolis sunt prin propriul nostru birou de vânzări. Am fost 6-7 persoane când lucrurile mergeau bine pe piaţă, iar acum suntem patru. E mult mai eficient pentru că ştii produsul. Când un agent are contracte cu mai mulţi dezvoltatori, nu ştie toate detaliile. Aici noi ştim tot ce se întâmplă în fiecare zi“, subliniază Cosmin Lupu, director de vânzări în cadrul Cosmopolis. 
Apartamente greu de vândut
De cealaltă parte, agenţii imobiliari spun că, de fapt, ei nu vor să colaboreze cu dezvoltatorii, deoarece aceştia promovează produse nevandabile şi nu acceptă negocierea.
„Brokerii nu vor să colaboreze cu dezvoltatorii, deoarece apartamentele noi nu se vând. Ele nu pot concura cu apartamentele vechi ca suprafaţă, locaţie sau dotări. În plus, ei preferă să intermedieze vânzarea locuinţelor noi de pe piaţa secundară, adică cumpărate de la dezvoltatori şi repuse pe piaţă, deoarece proprietarii au mai mare flexibilitate la stabilirea preţului, pe când dezvoltatorii sunt foarte rigizi“, spune Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari (ABI).
Pentru a îmbunătăți percepția legată de credibilitatea agenţilor, asociaţiile profesionale au început să apeleze la companiile de asigurări pentru a încheia nişte poliţe de malpraxis, care acoperă daune de maximum 10.000 euro.
„Se pot pierde actele în original sau cheile de la intrare. Se poate sparge o vază în timpul vizionării. Agentul poate da drumul la apă, ea nu funcţionează, o lasă din neglijenţă deschisă, după care apa porneşte şi inundă locuinţa. Dacă nu există această asigurare, clientul este nevoit să meargă pe mâna agentului imobiliar“, recunoaşte preşedintele ABI. 
Cei 150 de membri ai ABI sunt obligaţi să încheie această poliţă oferită de Platinum. Asigurările se încheie individual, iar prima anuală este de 30 de euro. O poliţă de răspundere civilă a fost încheiată şi de Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România, la nivel de organizaţie. Această poliţă este oferită de Astra prin intermediul brokerului Marsh.
Lipsa profesioniştilor
„Reticenţa faţă de agenţii imobiliari vine şi din faptul că toată lumea poate intra în această branşă, pentru că nu există programe de învăţământ care să profesionalizeze industria. În acest fel, totul ţine de persoană, dar nu ai cum să îi testezi performanţa“, consideră Cristian Tudor.
ABI a început de curând să organizeze cursuri acreditate de Ministerul Educaţiei pentru profesionalizarea industriei, însă consultanţii din piaţă vorbesc despre necesitatea armonizării sistemului educativ cu practicile europene.
„Noi am asimilat nişte minime norme care reglementează activitatea de prestator de servicii imobiliare, dar acestea nu sunt obligatorii. Ele ar trebui puse într-un act legislativ pentru a obliga la un cod de conduită profesională. Acum, dacă eşti nemulţumit de serviciile unui agent imobiliar, nici nu ai cui să te plângi. Protecţia consumatorului nu are nicio putere asupra acestei industrii, deoarece nu este reglementată“, concluzionează Ioan Bejan.
Comisioanele de odinioară
Din cauză că nu mai marchează câştigurile din comisioane de altădată, agenţii imobiliari care au mai rămas pe piaţă şi-au negociat un salariu de bază mai consistent. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, venitul salarial mediu net aferent activităţilor din tranzacţii imobiliare, din luna martie a acestui an, a fost de 360 de euro, cu 6,7% peste luna precedentă. Comparativ cu luna martie a anului 2009, se poate observa însă o creştere de 60 de euro.
Dacă acum trei ani comisioanele din tranzacţii erau colectate cu regularitate, acum pot trece luni bune fără a încasa altceva decât salariul de bază. Secate de resurse, agenţiile imobiliare numai la trainingul angajaţilor nu se mai gândesc.
„Cred că taximetriştii care făceau imobiliare s-au mai cernut, însă nu ştiu câte companii investesc în trainingul agenţilor. Ei se axează pe supravieţuire şi nu bagă bani în aşa ceva. Poţi găsi câţiva agenţi profesionişti pe piaţă, în cadrul companiilor mai mari. Problema este că experienţa lor vine din perioada în care cererea era mai mare decât oferta, iar apartamentele se vindeau fără probleme.
Un agent care are un portofoliu de apartamente ar trebui să găsească un punct comun între profilul cumpărătorului şi produsul care i se potriveşte, nu să plimbe clientul prin 30 de apartamente până îl plictiseşte“, consideră Cosmin Lupu.
Un lucru este cert, toţi actorii pieţei imobiliare sunt conştienţi că simpla facilitare a întâlnirii dintre vânzător şi cumpărător nu mai poate asigura comisionul agentului, motiv pentru care acesta trebuie să capete nişte abilităţi, să ofere nişte analize de piaţă şi o ghidare spre opţiuni de finanţare.

Autostrada Transilvania: prioritate sau prostie?

UPDATE În timp ce o parte dintre politicieni consideră Autostrada Transilvania o prostie, alţii spun că este un obiectiv important pentru România şi că trebuie continuate lucrările, întrucât este o autostrada extrem de importantă. Mai mult, o stagnare a lucrărilor sau renunţarea la contractul cu Bechtel ar putea costa statul român mai mult decât lucrările efective, estimate la cel puţin 5 miliarde de euro.
Fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat marţi la Craiova, că lucrările de construcţie la autostrada Transilvania nu reprezintă o prioritate pentru România, pentru că acest proiect a fost şi este "o prostie".
Contact de capital.ro Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, susţine că proiectul poate fi oprit, dar nu se va rezolva nicio problemă, dimpotrivă costurile vor fi mult mai mari când se va reveni asupra proiectului, dând ca exemplu Canalul Siret-Bărăgan, care a intrat acum în atenţia autorităţilor după ce lucrările au fost oprite în regimul comunist.

"O lucrare de infrastructură o poţi abandona, dar proiectul rămâne îngropat o perioadă, şi există posibilitatea să fi reluat după o perioadă de ceva ani, iar atunci vei constata că ai costuri mult mai mari decât în prima variantă", a explicat Pârvan. Potrivit lui, Autostrada Transilvania este și va rămâne un proiect prioritar nu doar pentru Transilvania, însă autoritățile și-au stabilit 40.000 de obiective prioritare din care foarte puține sunt finalizate.

O părere similară are şi Grigore Pop, preşedintele Cartel Alfa Cluj, potrivit căruia, costurile de întreţinere a unor lucrări în stagnare sunt extrem de mari, "sunt lucrări care se degradează", iar costurile sunt suportate tot de contribuabili.

El precizează că proiectul este unul prioritar, iar o reziliere sau îngheţare a contratului implică costuri mari care trebuie plătite constructorului.

"De ce vine domnul Berceanu acum şi spune că proiectul este o prostie. Nu era chiar el cel care a dat undă verde proiectului în 2009. Dacă se abandonează construcţia pe o perioadă de câţiva ani ne trezim cu costuri suplimentare", spune liderul Cartel Alfa.

Grigore Pop spune că în prezent din cei 1200 de salariaţi pe "şantier" au mai rămas circa 300 de persoane care pregătesc acţiunile de reluare a lucrărilor pe două tronsoane, pe o porţiune de 10 km între Gilău-Aghireşu şi Suplacu de Barcău-Borş.

În cadrul unei dezbateri a Comitetului Naţional pentru Dezvoltare (CND),
Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest (ADR S-V) Oltenia, Marilena Bogheanu, a afirmat, că pentru judeţele din Transilvania, în strategia naţională de autostrăzi şi drumuri expres au fost prevăzute mai multe coridoare europene pentru infrastructura rutieră.

"Vreau să vă spun că ne comparăm cu alte regiuni care, oricum, erau mai dezvoltate ca noi şi ştiţi mult mai bine ca mine că în strategia naţională de autostrăzi şi drumuri expres trec foarte multe coridoare europene prin Transilvania, dar nu mai continuu, pentru că se înţelege ce vreau să spun", a adăugat Marilena Bogheanu.

La rândul său, fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu a intervenit spunând că autostrada Transilvania "a fost o prostie şi este o prostie".

"Autostrada Transilvania nu e o prioritate. Pentru că am vorbit cu Uniunea Europeană, noi, România, şi am spus: 'vrem Culoarul IV' şi după aceea nu am fost serioşi să ne ţinem de Culoarul IV. De aceea nici nu ne sprijină UE şi de altfel nimeni pentru Transilvania. Am făcut acea bucată, pentru că era începută 80 la sută şi trebuia făcută, pentru că era păcat să aruncăm pe geam toată munca aia şi banii ăia. Dar nu e o prioritate. În domeniul autostrăzilor, autostrada Transilvania este prioritatea doi. Dacă mergem până la Cluj, ne omoară pe străzi", a spus Berceanu.

Boc: Această autostradă este extrem de necesară

La jumătatea lunii, premierul Emil Boc declara, la Cluj-Napoca, că "această autostradă este extrem de necesară acestei părţi de ţară şi ştim cu toţii câte beneficii poate să ofere. /.../ ca să nu mai vorbim de continuarea până la graniţă şi legarea cu alte autostrăzi din Ungaria. E un lucru extrem de benefic şi care, alături de coridorul IV, care este finanţat din bani europeni, reprezintă priorităţile majore ale infrastructurii de transport din România".

La acea dată existau declaraţii ale ministrului actual al Transporturilor, Anca Boagiu, potrivit cărora autorităţile nu au niciun leu disponibil pentru lucrările la Autostrada Bechtel şi că până la rectificarea bugetară din iunie nu se pot aloca fonduri.

Prim-ministrul preciza atunci că "priorităţile în ceea ce înseamnă autostrada Transilvania sunt cele legate de continuarea tronsonului Câmpia Turzii – Gilău cu tronsonul Gilău – Nădăşel şi finalizarea tronsonului din Bihor. Acestea sunt cele două priorităţi, concomitent cu extinderea pregătirii pentru tronsonul Târgu Mureş – Câmpia Turzii, unde din nefericire nu există în acest moment nu numai exproprieri făcute, ci nici măcar proiectul tehnic. Am dat să lucreze şi la această componentă strategică de pregătire. Pentru aceste două tronsoane de care am vorbit, avem şi proiect tehnic, sunt pregătite şi exproprierile; cu alte cuvinte putem intra în teren în acest an".

Graficul lucrărilor, modificat din nou

Proiectul de construcţie a Autostrăzii Transilvania a început în 2004, în baza unui contract estimat la 2,2 miliarde de euro, acordat companiei americane Bechtel.

Construcţiile au fost suspendate în 2005, când autorităţile au început să reanalizeze contracte încheiate de guvernarea precedentă, termenul de finalizare fiind astfel prelungit cu un an.

Proiectul pentru Autostrada Transilvania vizează o lungime totală de 415 kilometri, dar porţiunea construită până în prezent cu finanţarea statului, la şapte ani de la lansarea proiectului, a depăşit cu puţin 10% din traseul total.

În acest an, Compania Naţională de Autostrăzi (CNADNR), împreună cu firma Bechtel au căzut de acord asupra unui nou grafic al lucrărilor la Autostrada Transilvania, cu noi termene ce vor depăşi finele anului viitor.

Dacă la începutul anului 2009, atunci când la conducerea Ministerului Transporturilor se afla Radu Berceanu, conform graficului de lucrări postat pe site-ul companiei, până la începutul acestui an trebuiau să fie finalizaţi peste 150 de km. În prezent, se poate circula doar pe porţiunea Câmpia Turzii-Gilău (51,5 km).

Vezi mai jos graficul vechi al lucrărilor:
Secţiunea 1A, Braşov-Făgăraş (53 km): perioadă realizare 28.11.2010- 31.12.2013;
Secţiunea 1B, Făgăraş-Sighişoara (52 km): perioadă realizare 28.02.2010- 31.12.2013;
Secţiunea 1C, Sighişoara-Ogra (56 km): periodă realizare 29.11.2009- 31.12.2013;
Secţiunea 2A, Ogra-Câmpia Turzii (37 km): perioadă realizare 29.11.2009-31.12.2010;
Secţiunea 2B, Câmpia Turzii-Cluj Vest (54 km): perioadă realizare 28.05.2004- 28.02.2010;
Secţiunea 3A, Cluj Vest–Mihăileşti (24 km): perioadă realizare 01.03.2008- 31.12.2010;
Secţiunea 3B, Mihăileşti-Suplacu de Barcău (76 km): perioadă realizare 02.01.2010- 31.12 2012;
Secţiunea 3C, Suplacu de Barcău-Borş (64 km): perioadă realizare 28.05.2004- 28.02.2010.

În 2004, lucrările au început simultan pe două segmente - Secţiunea 2B Câmpia Turzii-Cluj Vest şi Secţiunea 3C Suplacu de Barcău-Borş.

Noul grafic prevede finalizarea a încă 88 de km abia la finele anului viitor.
 
Cum arată noul grafic:

Conform site-ului, CNADNR, "Autostrada Transilvania" reprezintă o autostradă de patru benzi, cu o lungime de 415 km, care parcurge ruta de la Nord-Vest de Braşov în centrul României până la Oradea, la graniţa cu Ungaria. Autostrada va trece prin orasele Braşov, Făgăraş, Sighişoara, Târgu Mureş, Cluj Napoca şi Oradea.

Din raţiuni constructive, Proiectul a fost împărţit în 8 segmente, după cum urmează:
• Secţiunea 1A, Braşov-Făgăraş (53 km) : perioadă realizare 2011-2013 ;
• Secţiunea 1B, Făgăraş-Sighişoara (52 km) : perioadă realizare 2010-2013 ;
• Secţiunea 1C, Sighişoara-Ogra (56 km) : periodă realizare 2010-2013 ;
• Secţiunea 2A, Ogra-Câmpia Turzii (37 km) : perioadă realizare 2011-2013 ;
• Secţiunea 2B, Câmpia Turzii-Cluj Vest (54 km) : perioadă realizare 2004-2011;
• Secţiunea 3A, Cluj Vest–Mihăileşti (24 km) : perioadă realizare 2011-2012 ;
• Secţiunea 3B, Mihăileşti-Suplacu de Barcău (76 km) : periodă realizare 2011-2013 ;
• Secţiunea 3C, Suplacu de Barcău-Borş (64 km) : periodă realizare 2004-2012 .

Bebelușii aduc milioane de euro maternităților private

Anual sunt investite zeci de milioane de euro pentru deschiderea de noi maternități private, nu doar în Capitală, ci și în țară. Care este miza acestei expansiuni fără precedent?
Voi naște la privat sau la stat?  Această întrebare a ajuns, în ultimii ani, subiect al dezbaterilor de familie, în cadrul cărora se cântăresc opțiunile pe care le are la îndemână viitoarea mamă pentru a se asigura că va avea parte de o naștere fără complicații, în condiții decente. Fericitul cuplu are de ales între o unitate care garantează standarde civilizate, o îngrijire atentă, evident, la un preț pe măsură, dar fără așa-numitele „plăți-informale“, respectiv o unitate care oferă servicii în regim de gratuitate teoretică, dar unde va trebui să facă față unor întrebări de genul „cât voi da anestezistului?“, „dar medicului și asistentelor?“ și, eventual, va trebui să achite o taxă suplimentară „de lux“, dacă dorește să stea singură într-o rezervă.
Acest confort costă între 50 de lei și peste 500 de lei, în funcție de localitate și condițiile oferite de rezervă. Cum trebuie aleasă maternitatea? „În primul rând, viitoarea mamă trebuie să fie consiliată în ceea ce privește deciziile legate de sarcină și despre cea mai bună modalitate de a naște atât pentru ea, cât și pentru copil“, spune Fady Chreih, director executiv la Regina Maria (noua denumire a CMU - Centrul Medical Unirea).
„Ca regulă, încurajăm nașterea naturală și în apă“, mai spune el. Compania a anunțat recent că în maternitățile pe care le deține în București (Spitalul de Obstetrică și Ginecologie, Spitalul Euroclinic - din 2005, dar unitatea a fuzionat cu CMU în toamna lui 2010) și Brașov s-au născut 5.000 de bebeluși. În București, principalul con­curent este MedLife, cu o singură maternitate, în Life Memorial Hospital. Conform re­pre­zentanților companiei, în cele două săli de nașteri au venit pe lume, din a doua parte a anului 2007, aproximativ 3.000 de bebeluși. Aplicând tariful minim de 7.000 de lei pentru o naștere, asta înseamnă pentru clinică încasări de 21 milioane lei (peste cinci milioane de euro).
În afara Capitalei, marile companii ezită, deocamdată, să se extindă cu maternități, Regina Maria fiind singura care a deschis o unitate la Brașov. Mai mulți antreprenori locali au des­chis însă unități independente, așa că maternitățile private nu sunt deloc o raritate. Prețurile diferă însă foarte mult de la  o unitate la alta, la fel și condițiile oferite. Dacă în București prețul unei nașteri naturale trece de 7.000 de lei, în alte orașe din țară, o gravidă trebuie să plătească 1.400 de lei pentru o naștere normală, dar prețul poate depăși 6.000 de lei.

Printre întrebările pe care o viitoare mămică trebuie să le pună clinicii înainte de a decide unde naște este dacă anestezia epidurală și/sau recoltarea de celule stem sunt incluse în preț. Expansiunea nu se oprește aici: Polisano investește 20 de milioane de euro într-un spital la Sibiu, care va include și o maternitate, la Satu Mare s-a deschis o maternitate la începutul anului, în urma unei investiții de 1,2 milioane de euro, iar la Iași se construiește, în parteneriat public-privat, o maternitate de 15 milioane de euro.
Sumele trimise în ţară de românii aflaţi la muncă în străinătate şi-au continuat scăderea puternică în primul trimestru din acest an , cumulând doar 758 milioane euro, ceea ce reprezintă un minim al ultimilor şase ani. Declinul se datorează atât situaţiei dificile de pe piaţa muncii din state precum Spania, dar şi schimbării atitudinii faţă de România a multor conaţionali plecaţi afară.
Comparativ cu primul trimestru din 2010, sumele de la „stranieri” sunt cu 10% mai mici. Remiterile acestora au fost chiar mai mici decât în primul trimestru din 2005, când s-au cifrat la 769 milioane euro, în condiţiile în care în urmă cu şase ani nu erau plecaţi afară la muncă atât de mulţi români.

Comparativ cu perioadele de vârf, din 2007-2008, sumele trimise în ţară de românii care muncesc afară sunt de două ori mai mici şi nu se ştie dacă situaţia se va îndrepta în curând.
Astfel, chiar dacă multe economii europene au revenit pe creştere de ceva timp, condiţiile de pe piaţa muncii din multe state europene rămâne dificilă. În Spania, de exemplu, care reprezintă una din primele două destinaţii pentru „stranieri”, şomajul a ajuns la 20,7% în luna martie, cel mai mare nivel din Uniunea Europeană, unde şomajul se cifrează pe medie la circa 10%.

Totuşi, încă din comentariile postate de cititori la articolul precedent (din urmă cu o lună) reieşea o tendinţă destul de gravă pentru România – foarte mulţi din cei plecaţi afară la muncă aproape că nu mai vor să audă de România şi intenţionează să „îî tragă” după ei pe cei dragi rămaţi încă în ţară.

La o astfel de situaţie poate nu se ajungea dacă, după ce au respirat aerul normalităţii în diferite ţări europene, „stranierii” nu ar fi fost scârbiţi de fiecare dată când se întorceau acasă de corupţia din mai toate instituţiile, de atitudinea „primitivă” a vecinilor de altădată, de cum erau furaţi de mai toţi meşterii angajaţi să le construiască sau să le repare ceva prin casă şi de multe altele.

Multe reclamaţii ale „stranierilor” se refereau şi la faptul că pentru sumele trudite afară şi trimise acasă nu li s-au acordat deloc anumite  reduceri de taxe sau impozite din partea statului sau băncilor şi chiar au fost spoliaţi de cei amintiţi.

Dincolo de faptul de a compara nişte cifre care arată dramatic, situaţia e cu atât mai dureroasă cu cât România ar putea pierde definitiv o bună parte din populaţie, o populaţie activă de care avem nevoie ca de aer să contribuie pentru ţară şi pentru părinţii lor şi ai noştri, a căror pensie nu mai are de cine să fie susţinută.

Care operator a atras cei mai mulţi clienţi dintre cei 500.000 care s-au portat

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, a anunţat că după 2 ani şi jumătate de la data lansării portabilităţii în România, numărul de portări a depăşit cifra de 500.000, grecii de la Cosmote atrăgând cei mai mulţi clienţi.
Proporţia între numerele fixe şi cele mobile portate se menţine relativ aceeaşi, 68% din totalul numerelor portate (peste 340.000) fiind numere de telefonie mobilă.

Numărul de portări a crescut constant de la data lansării serviciului de portabilitate a numerelor, 21 octombrie 2008. În cele două luni din anul 2008 în care portabilitatea numerelor a fost posibilă au fost realizate peste 15.000 de portări, în 2009 peste 180.000, iar în anul 2010 numărul portărilor a crescut până la 221.219. Astfel, numărul mediu de portări realizate lunar a ajuns la 18.434, în 2010. Cele mai multe portări (25.331) au fost realizate în luna decembrie 2010. La 31 decembrie 2010 totalul de numere portate a ajuns la 417.139.
În data de 16 mai 2011 a fost depăşită cifra de 500.000 de numere portate. Astfel, până la această dată au fost portate 500.224 de numere, dintre care 340.047 numere de telefonie mobilă şi 160.177 numere de telefonie fixă. De la începutul anului 2011 şi până la această dată au fost portate un total de 83.085 de numere, dintre care 60.824 au fost numere de telefonie mobilă şi 22.261 au fost numere de telefonie fixă (o medie lunară de peste 18.000 de portări).

Cele mai multe numere de telefonie fixă au fost portate în Bucureşti (44.635 de numere), urmat de judeţul Cluj, cu 10.785 de numere portate, Timiş (10.756) şi Prahova (8.568).
În ceea ce priveşte telefonia mobilă, datele statistice arată că se portează mai frecvent utilizatorii cu abonament decât cei care folosesc o cartelă preplătită. Astfel, din numărul total de utilizatori de telefonie mobilă care s-au portat, 73% erau abonaţi postpaid şi 27% erau abonaţi prepaid.

Cosmote a primit 126.671 numere

În ceea ce priveşte numărul de portări realizate de către fiecare operator de telefonie mobilă în calitate de furnizor acceptor (portări către propria reţea), cele 340.047 de numere mobile portate se împart astfel: Cosmote a primit 126.671 numere, Vodafone  107.041, Orange 101.973, RCS & RDS 3.645 şi Telemobil 717.

Cele 160.177 de numere de telefonie fixă au fost portate în reţelele a 31 de furnizori de servicii de telefonie fixă. Dintre acestea, cele mai multe numere au fost portate către reţelele UPC România 54.395, RCS & RDS 38.995, Orange 27.000, Vodafone 21.606 şi Romtelecom 10.599.

Portabilitatea numerelor permite utilizatorilor de servicii de telefonie să îşi păstreze numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul. Se pot porta numerele de telefonie fixă, mobilă şi numere speciale precum cele din categoria 0800 sau 0900. Portarea se face doar în cadrul aceleaşi categorii (fix-fix, mobil-mobil).

Dacă toate firmele îşi plătesc taxele, CAS va scădea cu 2 puncte

Toţi agenţii economici să-şi plătească CAS şi contribuţiile sociale se vor reduce cu 2 puncte, a declarat preşedintele României, Traian Băsescu, astăzi, la o conferinţă pe tema ieşirii din criză.
În opinia preşedintelui, "în economia României există un campionat al eludării legilor fiscale".

În aceste condiţii, spune el, "bugetul de stat nu-şi poate permite acum riscul unor dezechilibre".

Pe de altă parte, şeful statului a precizat că nu există nicio intenţie de supraimpozitare a băncilor. "Dacă guvernul îşi punea această problemă, o făcea când era în cea mai rea situaţie. Nu a făcut-o atunci, nu o va face nici acum", a spus preşedintele.
otrivit acestuia, guvernul nu va lua măsuri împotriva băncilor câtă vreme acestea iau decizia scăderii dobânzilor, a glumit Băsescu.

Trebuie să câştigăm lupta cu ineficienţa
În anii electorali ne-am defectat întotdeauna condiţia de stabilitate, a spus preşedintele Traian Băsescu. El a menţionat că noul acord cu FMI a fost în întregime decizia guvernului.

"Teama mea a fost că venind anul viitor, ar fi riscul unor măsuri populiste şi apăreau opinii că nu ne ţinem de reforme", a spus preşedintele.

Potrivit acestuia, coordonatele politicii guvernelor în perioada următoare sunt consolidarea fiscală, reformarea întreprinderilor de stat, stabilitatea preţurilor.
"Încă nu am ieşit din criză şi nici Europa nu a ieşit. Trebuie să câştigăm lupta cu propria ineficienţă", a precizat Băsescu.


Cum a evoluat PIB-ul României față de 1989

În ultimul an al regimului comunist, produsul intern brut pe cap de locuitor înregistrat de România era de 1.790 de dolari. Două decenii mai târziu, în 2010, acest indicator a ajuns la 7.540 de dolari.
Deși aparent a crescut de peste patru ori, luând în calcul rata inflației pentru dolarul american (76% în ultimii 21 de ani), PIB-ul per capita s-a majorat în termeni reali de 2,4 ori în perioada 1989-2010.

Asta nu a ajutat, însă, România să urce prea sus în clasamentul mondial – dacă în 1989 eram pe locul 78 în lume în ceea ce privește PIB per capita, acum suntem pe poziția 70.

În urmă cu 21 de ani, primele locuri în topul produsului intern brut pe locuitor erau ocupate de Eleveția (27.800 de dolari), Luxemburg (26.300 de dolari), Bermuda (25.200 de dolari), Jaoponia (23.900 de dolari) și Suedia (23.800 de dolari).

Poziții fruntașe ocupau și Norvegia, Finlanda, Islanda, SUA și Danemarca (toate cu peste 20.000 de dolari pe cap de locuitor).

În rândul statelor comuniste, cel mai bine erau plasate Rusia și Slovacia (cu circa 3.400 de dolari per capita fiecare), urmate de Estonia (3.250 de dolari), Letonia și Ungaria (circa 2.800 de dolari fiecare), Bulgaria (2.450 de dolari) și Polonia (2.150 de dolari).

Anul trecut, situația la vârful clasamentului se schimbase semnificativ. Primele cinci locuri erau ocupate de Luxemburg (109.000 de dolari pe cap de locuitor), Norvegia (84.400 de dolari), Qatar (76.200 de dolari), Elveția (67.200 de dolari) și Emiratele Arabe Unite (59.700 de dolari).

Urmau, în ordine, Danemarca (56.150 de dolari), Australia (55.600 de dolari), Suedia (48.900 de dolari), SUA (47.300 de dolari) și Olanda (47.200 de dolari).

Peste 40.000 de dolari per capita se mai produceau în Canada, Irlanda, Austria, Finlanda, Singapore, Japonia, Belgia, Franța și Germania.

Clasamentul pentru estul continentului este astăzi condus de Slovenia și Cehia, urmate de Slovacia, Estonia, Croația, Ungaria, Polonia, Lituania și Letonia. Fostul lider de acum două decenii, Rusia, a coborât puternic, până pe poziția a zecea în regiune.

Asta în timp ce pe malurile Dâmboviței economia s-a dovedit a fi mai performantă decât cea bulgărească. Astfel, dacă în 1989 PIB-ul per capita de la sud de Dunăre era cu peste 27% mai mare decât cel înregistrat la noi, astăzi valoarea produsului intern brut pe locuitor este cu 16% mai mare în România

Sexi-consiliera de la IMM şi-a făcut "cuib" în biroul mamei sale. Directorul-mamă împarte biroul cu fata-funcţionar

Şefa Oficiului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Timiş şi-a „aranjat“ fiica într-o funcţie pe care n-a declarat-o public ca fiind vacantă. Bianca Jurcă (27 de ani) a „concurat“ pe un post fără contracandidaţi, iar competenţele i-au fost evaluate chiar de către subordonaţii mamei sale.
Lucrează în acelaşi birou. Mama conduce instituţia, fiica e consilier politici şi programe în cadrul agenţiei. Şi nu este vorba de o firmă particulară, ci chiar o instituţie de stat, iar cele două angajate sunt plătite din bani publici.









Dincolo de aceste aspecte iese în evidenţă modul în care mama, directoare la o instituţie a statului, şi-a angajat fiica într-o funcţie publică. „S-a angajat în urma unui concurs. Are pregătire profesională corespunzătoare. Concursul a fost anunţat, dar nu s-a prezentat nimeni. N-am dezavantajat pe nimeni. Trebuie să lucreze şi copiii noştri undeva. Dacă au o pregătire trebuie să lucreze undeva", a declarat mama Biancăi Jurcă, Lelica Crişan.

Concurs anunţat la perete

Când s-a angajat la Oficiul pentru IMM-uri Timiş, Bianca Jurcă nu a avut contracandidat. Potrivit secretarului comisiei de examinare, Ana-Maria Cociu, subalternă a Lelicăi Crişan, anunţul pentru angajare a fost făcut doar la avizierul instituţiei şi la concurs nu s-a mai prezentat nimeni. „La momentul respectiv putea fi publicat doar pe avizier. După aceea s-a schimbat legislaţia", susţine Cociu.

Întrebată cum a putut fi obiectivă examinând-o pe fiica şefului direct, Ana-Maria Cociu a spus: „Pe noi ca şi angajaţi nu ne interesează cine vine - fiica, fiul cuiva. Nu mă interesa nici dacă venea fiul domnului prim-ministru, atât timp cât îşi făcea treaba sau răspundea în mod afirmativ cerinţelor postului. Atâta vreme cât candidatul şi-a îndeplinit condiţiile, atâta vreme cât a răspuns şi la interviu şi în scris conform cerinţelor, nu văd care e problema."

„Salariul este mic"

Lelica Crişan şi fiica ei, Bianca Jurcă, nu văd nicio problemă în a lucra împreună. Mai mult decât atât, Bianca susţine că nu a venit la IMM-uri pentru bani, ci pentru a căpăta experienţă. „Am vrut să lucrez cu mama să acumulez experienţă. Salariu iau 10 milioane (1.000 de lei - n.r.)", a spus Bianca Jurcă.

„Salariul este foarte mic, condiţiile nu sunt extraordinare. Nu avem maşini, nu avem sediu. Sunt oficii în Timişoara care lucrează cu cinci persoane pentru că nu se angajează nimeni", a adăugat Lelica Crişan. Aceasta spune că, în afara sarcinilor de serviciu pe care le îndeplineşte, Bianca Jurcă lucrează şi pe proiecte europene, prin care s-au atras în interesul Oficiului pentru IMM-uri bani comunitari de dezvoltare a activităţii şi de instruire a personalului.

În ciuda scandalului izbucnit în ultimele zile, Lelica Crişan nu bate deloc în retragere şi va participa la concursul pentru director organizat la 23 mai. „În tot acest scandal nu se vorbeşte deloc despre competenţe. O să merg la concurs cu toată presa după mine pentru a vedea cât ştiu", a spus Lelica Crişan.
Bianca Jurcă: fotomodel, patron şi funcţionar public   Foto: Sebastian Tătaru
"Eu am dorit să lucrez alături de mama pentru a acumula experienţă. Sunt angajată pe o perioadă determinată până în august."
Bianca Jurcă
consilier politici şi programe OIMM Timiş

"Nu am dezavantajat pe nimeni. Trebuie să lucreze şi copiii noştri undeva. Dacă au o pregătire, trebuie să lucreze undeva."
Lelica Crişan
şefa OIMM Timiş, mama Biancăi Jurcă

Vrea bani europeni pentru salonul ei de fiţe În afară de angajată a Oficiului pentru IMM-uri Timiş, Bianca Jurcă este şi proprietara unui salon de înfrumuseţare din Timişoara, dar a fost şi membră PDL, partid pe care l-a părăsit în urmă cu aproximativ doi ani. „Şi-a dat demisia din partid invocând motive personale", a spus purtătorul de cuvânt al PDL Timiş, Oana Gaita. Surse importante din partid au spus însă că tânăra a demisionat pentru a nu afecta prin ceea ce face ca fotomodel imaginea organizaţiei.

Vrea bani europeni pentru salonul ei de fiţe În afară de angajată a Oficiului pentru IMM-uri Timiş, Bianca Jurcă este şi proprietara unui salon de înfrumuseţare din Timişoara, dar a fost şi membră PDL, partid pe care l-a părăsit în urmă cu aproximativ doi ani. „Şi-a dat demisia din partid invocând motive personale", a spus purtătorul de cuvânt al PDL Timiş, Oana Gaita. Surse importante din partid au spus însă că tânăra a demisionat pentru a nu afecta prin ceea ce face ca fotomodel imaginea organizaţiei.







 În calitate de om de afaceri, Bianca Jurcă a depus anul trecut la Agenţia de Dez­voltare Regională Vest un proiect european prin care cere 122.000 de euro ca să-şi modernizeze salonul de înfrumuseţare. Reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest susţin că nu poate fi vorba de un conflict de interese pentru că e vorba de două instituţii diferite, ADR, care se ocupă de gestionarea fondurilor europene, şi Oficiul pentru IMM‑uri, care gestionează programele guvernamentale. „Eu, dacă aş vrea să mut un proiect, nu pot să-l mut pentru că nu am cum. Au nişte coduri şi se iau toate proiectele după  regula primul venit, primul servit", a explicat şeful ADR Vest, Sorin Maxim.

122 de mii de euro încearcă Bianca Jurcă să obţină pentru modernizarea salonului ei de înfrumuseţare.

Constructorul Renault, condamnat pentru sinuciderea unui angajat francez pe care l-a presat să vină în România

Un francez angajat la Renault s-a sinucis în 2006 pentru că a fost supus unor presiuni greu de suportat, fiind trimis să lucreze în România împotriva voinţei lui. La mai bine de cinci ani de la incident, Curtea de Apel de la Versailles a găsit vinovată compania Renault pentru "eroarea impardonabilă" a exercitării de presiuni.
Inginerul, angajat la Centrul de Tehnologie al Renault din Guyancourt (regiunea Île-de-France), s-a sinucis în octombrie 2006, aruncându-se de la etajul cinci al clădirii în care lucra.
Soţia lui a dat în judecată compania auto, acuzând că i-a supus partenerul unor presiuni greu de suportat, detaşându-l în România împotriva dorinţei lui. Femeia a susţinut că soţul ei se temea că nu va face faţă exigenţelor tot mai ridicate impuse în proiectele ce urmau să fie desfăşurate.
În 2009, un tribunal pentru afaceri de securitate socială din Nanterre a condamnat Renault, relatează FT1. Constructorul auto a cerut revizuirea primei hotărâri.
Dosarul a ajuns în faţa Curţii de Apel din Versailles, care a stabilit astăzi că decizia instanţei inferioare şi acuzaţia de "eroare impardonabilă" au fost corecte. Judecătorii Curţii de Apel au precizat că grupul Renault era conştient de presiunile privind sarcinile de serviciu la care îşi supunea angajatul.
Cazul inginerului de la Centrul de Tehnologie nu este unic. În 2006, trei angajaţi Renault şi-au luat viaţa în decurs de patru luni, iar în 2007 s-a sinucis un muncitor de la Peugeot - Citroën. De atunci, companiile au luat măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru.

Prahoveanul Justin Capră a inventat maşina care consumă 0,5 litri de combustibil la suta de kilometri

Un prahovean "ascunde" în atelierul său o maşinuţă-minune, invenţie proprie, care are un consum mediu de numai 0,5  litri de combustibil la suta de kilometri.

Inginerul de aviaţie prahovean Justin Capră, în vârstă de 79 de ani, oferă soluţii viabile pentru cei care s-au săturat de scumpirea benzinei şi a motorinei şi caută autovehicule care să consume cât mai puţin carburant. Faimosul inventator român a meşterit în atelierul său din localitatea prahoveană Filipeştii de Pădure un prototip de maşină cu un consum mediu de numai 0,5 litri la suta de kilometri şi care poate atinge viteza de 90 de kilometri pe oră. 

Maşinuţa-minune are greutatea de 150 de kilograme şi costă 8.000 de lei. „Nu este o invenţie de ieri de azi este realizată cu peste trei ani în urmă în atelier. Este un fel de scuter electric. Un astfel de automobil a  parcurs distanţa Bucureşti-Iaşi, adică peste 400 de kilometri, cu numai doi litri de benzină. Deocamdată nimeni nu s-a arătat interesat să o fabrice în serie, chiar dacă mi-aş dori tare mult asta. Din păcate, noi, românii, nu suntem dornici de nou. Ne este teamă de el. Probabil că aici sunt şi alte interese", spune Justin Capră, privindu-şi  cu admiraţie capodopera pe patru roţi
Funcţionează şi cu ulei de prăjit cartofi
Mai interesant este faptul că „J 400D", maşinuţa -vedetă din atelierul lui Justin Capră, poate circula cu orice fel de combustibil. „Merge cu de toate. Îi putem pune benzină, motorină, chiar şi ulei de prăjit cartofi. Consumul este minim, nu cred că există ceva care să consume mai puţin. Eu nu am avut niciodată simţul proprietăţii, de aceea nu sunt interesat de obţinerea de foloase materiale din brevetarea invenţiilor mele, şi nici nu mă interesează dacă cineva îmi copiază ideea", spune prahoveanul care are în palmares sute de premii naţionale şi internaţionale, peste 80 de minitursime (automobile de mici dimensiuni), 30 de motorete cu propulsie neconveţională, peste 130 de lucrări de specialitate, cărţi şi cursuri, şi nu mai puţin de 60 de brevete. 

Singurul inconvenient al maşinuţei-minune „J400D" este faptul că are un singur loc, destinat şoferului şi un portbagaj mic cât un rucsac. „Eu nu sunt inventator, Dumnezeu este creatorul, inventatorul. Eu sunt un om pasionat de aviaţie, de motoare, de tot ce este nou şi poate fi util în această viaţă", a conchis remarcabilul Justin Capră.